Resepi Kek Lumut Cheese.
ARTIKEL MENARIK:Terkenal di Terengganu, kuih kayu keramat sangat menyelerakan
Bahan2:
250g mentega
6bj telur A
1 gelas nestum diblend
1/2 gelas gula halus
1 gelas horlick
1/2 tin kecil susu pekat
1/2 tin kecil srikaya yoes
1/2 gelas tepung gandum
pandan paste koepoe2 agak2 main tuang jk dlm 30ml juak..
putar mentega+gula sehingga kembang, msukkan telur satu persatu. pukul sehingga kembang dan sebati. masukkan susu+srikaya gaul sebati. masukkan lagi nestum,horlick dan tepung, gaul rata. last sekali masukkan pandan pes. gaul rata. msukkan sedikit pwarna jika nak tp kmk x letak sbb pandan pes dh ada warna nya sendirik..
bahan lapisan cheese:
250gm cream cheese
2 bji telur
1/2 gelas gula halus(
3 sudu tepung
1 sudu kecil esen vanilla(x petak pun x apa)
Masukkan semua bahan putar sampai kembang
Loading...
Cara mengukus..
adunan hijau bahagi 2.lapisan pertama kukus lebih kurang 1 jam sehingga masak, masukkan pula adunan cheese dan kukus lagi 1 jam@ sehingga masak. akhir sekali masukkan adunan hijau terakhir dan kukus sehingga 2 jam atau sehingga masak keseluruhan atau sehingga cukup masak. Masa ya anggaran kmk jk sbb x ngga jam..boleh tambah msa sendiri mun kek blom masak....masa ya ikut kita sendiri sbb bgantung dgn loyang kita guna, ketebalan kek ya suhu api ya...
SELAMAT MENCUBA.
#sbb kmk xda loyang besar n xda loyang segiempat kmk bantai jk laa guna loyang yg ada walaupun isi nya meluak msa mengukus ya... Boleh laa guna loyang 7" ka 8" ka
#sebelum kukus ya alaskan loyang dgn kertas minyak. Mun xda kertas minyak letak laa majerin ka d permukaan dlm loyang.. Mun x melekat mun dah msk kelak..
#nak tahu dah masak, cucuk kan lidi..jika lidi bersih tandanya dh msk...jika kek msih lekat pda lidi kukus lg sehingga masak..pastikan loyang d tutup dgn plastik wrap @ aluminium foil.
#sebelum mengukus pastikan air kukusan dh mendidih dolok..
#guna api perlahan jk ngukus... X laa slow gilak.. Sedang2..
#mun nk gandakan adunan pun boleh bahan pun gandakan juak..pndey2 kita gik nyukat eh
Edit by Ayatie Husna yg comel
Post a Comment