Resepi Serawa Durian dan Pulut Kukus

Resepi Serawa Durian dan Pulut Kukus

Resepi Serawa Durian dan Pulut Kukus

Resepi Serawa Durian dan Pulut Kukus





ARTIKEL MENARIK: Kek Marble Butter, Resipi Ori Mak-Mak, Memang Moist & Sedap!


Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk serawa durian:
10-15 ulas isi durian, bersama biji
1 mangkuk santan cair
2 helai daun pandan, carik dan simpul
1/2 cawan gula pasir
seketul kecil gula melaka
garam secukup rasa
1 mangkuk santan pekat
sedikit air, jika perlu   


Loading...



Bahan-bahan untuk pulut kukus:

500 gram pulut
1 cawan santan cair
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
Cara-cara untuk serawa durian:
Masukkan ulas durian bersama bijinya, santan cair dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga isi durian hancur dan menjadi kuah yang pekat sebati.
Masukkan gula pasir, gula melaka dan garam.
Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati kemudian masukkan pula santan pekat.
Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Angkat dan hidangkan bersama pulut kukus.

Cara-cara untuk pulut kukus:
Rendam pulut selama beberapa jam (anggaran 2-3 jam).
Panaskan kukusan dan kukus pulut selama 15-20 minit. Angkat pulut dari kukusan dan masukkan ke dalam mangkuk.
Bancuh santan cair bersama garam.
Tuangkan santan cair kedalam pulut yang panas tadi dan tutup dengan kain. Rehatkan seketika supaya pulut menyerap kuah santan.

Tips:
Jika pulut masih keras selepas anda gaul bersama santan cair, masukkan kembali ke dalam kukusan selama 5 minit, kemudian angkat dan sejukkan.  

Kredit - Resepi Che Nom



-----------------------------------------------------------------

Post a Comment

Previous Post Next Post