Agar-agar santan gula melaka, pencuci mulut yang tak jemu dimakan. Sedap dijamah ketika sejuk dan pencuci mulut yang mudah disediakan. Boleh disediakan sehari awal jika anda merancang untuk jamjan atau kenduri. Senang kan? :)
ARTIKEL MENARIK:Resepi Serawa Durian dan Pulut Kukus
Bahan-Bahan:
- 10-12 gram agar-agar (saya guna agar-agar bertali)
- 3 1/2 cawan air
- 3 helai daun pandan
- 1 biji telur
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 ketul gula melaka (anggaran dalam 220 gram)
- 1 sudu besar gula merah thai
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
Loading...
Cara Penyediaan:
- Pukul telur bersama santan pekat, tapis dan ketepikan. Ini kerana untuk mengelakan ketulan telur putih yang tak sekata apabila dimasak nanti.
- Masak gula melaka, gula merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair.
- Masukkan santan cair, garam dan kacau sebati.
- Masukan bancuhan santan pekat dan kacau sehingga mendidih. Teruskan mengacau selama 2-3 minit ketika mendidih. Ini supaya gumpalan hakus dapat terbentuk cantik.
- Tuang dalam loyang dan sejukkan.
Kredit -resepichenom via Rasa
Post a Comment