Cara Buat Kuih Tepung Pelita Dalam Jumlah Sedikit & Tak Perlu Kukus

Cara Buat Kuih Tepung Pelita Dalam Jumlah Sedikit & Tak Perlu Kukus

Sedapnya Kuih Tepung Pelita. Lemak manis, memang jadi kegemaran ramai. Bagi anda yang sukakan manisan ini dan mahu cuba membuatnya, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Tak perlu kukus. Hanya kacau dalam periuk sahaja. Malah boleh cuba buat dalam jumlah yang sedikit.

Cara Buat Kuih Tepung Pelita Dalam Jumlah Sedikit & Tak Perlu Kukus


KOLEKSI RESEPI MENARIK: Mencari resepi lauk simple? Ini Dia 10 Resepi Lauk Simple & Dapat Dimasak dengan Cepat


RESIPI TEPUNG PELITA VERSI KACAU


BAHAN LAPISAN BAWAH (HIJAU)

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air pandan (kisar 7 helai pandan)
  • 1 sudu teh air kapur
  • Sedikit pewarna hijau

CARA MEMASAK:

  1. Satukan kesemua bahan. Kacau sebati hingga tiada bintil-bintil tepung.
  2. Masak guna api perlahan hingga adunan meruap, pekat dan meletup-letup.
  3. Tutup api kemudian tuang ke dalam acuan atau bekas kecil. Ketepikan.


Loading...
loading...


BAHAN LAPISAN ATAS (KEPALA SANTAN)

  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Satukan kesemua bahan. Sebatikan hingga tiada bintil-bintil tepung.
  2. Masak adunan guna api kecil hingga meruap, pekat dan meletup-letup. Pastikan adunan sentiasa dikacau.
  3. Padamkan api dan tuang ke dalam acuan berisi lapisan hijau tadi.
  4. Sejukkan Tepung Pelita dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk sebelum dinikmati.


Nota: Sukatan ini akan dapat 25 bekas dadih bersaiz 4oz.

 

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek via Rasa




-----------------------------------------------------------------

Post a Comment

Previous Post Next Post