MELAKA: Pemilik Restoran 35 di Plaza Mahkota, Bandar Hilir dekat sini menafikan dakwaan seorang wanita yang tular di media sosial bahawa keluarganya dari Singapura dimaki dan dicaci sewaktu menjamu selera, Rabu lalu.
Menjelaskan situasi tersebut, anak pemilik restoran, Nur Adilla Baharom, 39, berkata, kejadian pukul 4 petang itu berpunca daripada rasa tidak puas hati ibu pelanggan itu, berusia dalam lingkungan 60-an kerana minuman air lemon sebiji yang dipesan.
ARTIKEL MENARIK:“Orang Melaka mungkin kasar tapi…”Masyarakat Setempat Mula Buka Mulut Ulas Isu Restoran Viral
“Pada mulanya, anak adik lelaki saya hantar air lemon yang telah diperah dan sekeping daripadanya ada dalam minuman tersebut.
“Bila minuman itu sampai, wanita itu terus membebel kerana pesanannya tidak dituruti. Ibu saya kemudiannya menghantar lemon satu biji yang siap dipotong.
“Walaupun telah menerima minuman itu, ibu wanita berkenaan masih terus membebel dan ada menyebut, ‘dia orang berniaga jadi dia tahu sukatan buah lemon sebiji’,” katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Tenaga Kerja, Hubungan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Ngwe Hee Sem di restorannya hari ini.
Nur Adillah menambah, dakwaan keluarga tersebut dim4ki dan dic4ci adalah tomahan yang sengaja diada-adakan.
Dia berkata, rakaman video yang dimuat naik di laman sosial itu adalah perbualan antara dirinya dengan ibu serta nenek yang ketika itu berada di dapur.
“Suara dalam video itu adalah suara nenek saya yang memarahi saya dan ibu kerana membenarkan pelanggan memasuki kedai sedangkan ketika itu restoran sudah berkemas hendak ditutup setelah sebahagian makanan sudah habis.
“Kami orang Melaka, memang suara emak dan nenek saya bila bercakap sangat kuat seperti bergaduh tetapi kami bersembang hal lain, bukan memaki keluarga wanita seramai 10 orang sedang menjamu selera di restoran,” jelasnya.
Dalam pada itu, mengenai dakwaan bahawa keluarga itu terpaksa membayar RM240 hanya untuk hidangan telur dadar dan nasi, Nur Adilla berkata, perkara yang dibangkitkan itu juga tidak benar sama sekali.
“Mereka sebenarnya dihidangkan dengan asam pedas ikan pari sebanyak enam ketul, daging goreng kunyit untuk 10 orang makan, termasuk minuman, sambal belacan, ulam-ulaman, telur dadar lapan biji, ikan bilis petai dan sayur campur,” jelasnya.
Kedai Makin Ramai
RESTORAN 35, Plaza Mahkota, Banda Hilir, Melaka masih dikunjungi ramai pelanggan walaupun selepas insiden yang ditularkan seorang pelanggan wanita baru-baru ini. – UTUSAN/AMRAN MULUP
“Orang Melaka mungkin kasar tapi…”Masyarakat Setempat Mula Buka Mulut Ulas Isu Restoran Viral
Bercakap kepada Utusan Malaysia, pesara tentera, Zulkifly Johar, 64, berkata, kejadian seperti itu tidak seharusnya berlaku terutamanya melibatkan pelancong yang sedang bercuti di Melaka.
Katanya, gurauan orang tempatan boleh disalah anggap sebagai kasar dan peniaga harus peka serta lebih berhati-hati ketika berinteraksi dengan pelanggan.
Jelasnya, bercakap dengan nada kasar dan bersikap kurang ajar adalah dua perkara berbeza yang mana perbuatan itu boleh menjejaskan imej pelancongan negeri ini.
“Ada masanya percakapan atau gurauan orang Melaka boleh disalah erti jika orang luar tidak faham dengan cara masyarakat tempatan. Kalau pelancong luar dengar perkataan ‘hawau’ dan ‘lahabau’, pasti mereka akan berkecil hati.
“Tapi kita tak pernah cakap macam itu kepada orang yang kita tidak kenal atau tidak rapat. Kami masih boleh membezakan antara kawan-kawan dan pelancong luar,” katanya ketika ditemui.
Sejak Khamis lalu, tular di media sosial insiden seorang wanita yang membawa ahli keluarganya dari Singapura untuk menjamu selera mendakwa menerima layanan buruk daripada pemilik sebuah restoran yang beroperasi di Plaza Mahkota di sini.
Dalam rakaman tersebut, jelas kedengaran suara pemilik dan anaknya didakwa memarahi pelanggan berkenaan yang cuba menasihatkan mereka untuk lebih mesra dan bersopan dengan pelancong luar.
Sementara itu, seorang peniaga, Robeah Ahmad, 59, berkata, sebagai duta kecil dalam mempromosikan masakan tradisi Melaka, pemilik restoran seharusnya lebih bersabar dan bersopan melayan setiap ragam pelanggan.
Menurutnya, tidak perlu sindir-menyindir atau berbahasa kasar kerana hanya akan merugikan perniagaan sendiri kelak.
“Dari segi etika berniaga memang tidak patut. Jika makanan habis, beritahu dengan baik dan pelanggan akan faham. Janganlah sampai bercakap kasar kerana kita mencari rezeki dengan duit orang.
“Perkhidmatan kena ikhlas. Pelanggan bukan saja-saja datang, tapi hendak makan. Kita mungkin terbiasa bercakap begitu dengan rakan-rakan, namun perlu menukar lenggok bahasa apabila melibatkan pelanggan,” katanya.
Dalam pada itu, Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri, Norena Jaafar berkata, pihaknya sedia maklum berkenaan insiden tular berkenaan, namun belum menerima sebarang laporan termasuk daripada pelanggan tersebut.
Beliau berkata, sekiranya terdapat laporan, siasatan hanya akan menjurus kepada jenis aduan yang diterima seperti harga makanan terlalu mahal atau individu berkenaan terasa ditipu.
“Setakat ini tiada laporan, hanya tular di media sosial saja. Kalau individu berkenaan mengatakan dalam video hendak lapor kepada KPDNHEP, maka ia sudah dianggap sebagai aduan.
“Jika orang ramai mahu memboikot restoran tersebut, itu hak pengguna dan kita tidak ada masalah,” katanya. – UTUSAN
Post a Comment