Tukang Masak Kongsi Tips Goreng Telur Mata Yang Menjadi & Bulat Elok Macam Dekat Kedai!

Tukang Masak Kongsi Tips Goreng Telur Mata Yang Menjadi & Bulat Elok Macam Dekat Kedai!

Telur mata merupakan antara makanan yang mudah untuk disediakan. Tambahan pula telur mata ini memang sedap walaupun hanya dimakan dengan kicap.

Tukang Masak Kongsi Tips Goreng Telur Mata Yang Menjadi & Bulat Elok Macam Dekat Kedai!



Lebih sedap lagi kalau kita masak yang style dekat kedai tu. Dia punya telur mata yang kuning tu masih cair kan? Tapi setiap kali buat mesti gagal yang macam kedai tu.

ARTIKEL MENARIK:Mohon Share, Inilah Manfaat Daun Sirih Yang Ramai Tidak Tahu


Namun rupa-rupanya ada kaedah atau tekniknya yang tersendiri untuk goreng telur mata yang macam tu. Jadi apa kata kita ikut cara yang dikongsikan oleh Wan Luqman dilaman facebook ini.

Tips Goreng Telur Mata Bulat Elok Macam Dekat Kedai

  1. Pertama, kena gua kuali kecik dan kedalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu xmerebak ikut saiz kuali .
  2. Tips kedua, minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali tau.


Loading...


  1. Jangan risau, kita toss dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.
  2. Tips ketiga, guna lah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata kerbau buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

Selamat Mencuba!

Kredit : Wan LuQman Via MAHN


Kredit -dailymakan



-----------------------------------------------------------------

Post a Comment

Previous Post Next Post