‘Rasa coklatnya sangat mewah & bila geget,chewy gooey yummy!’ – Resepi Brownies Cookies

‘Rasa coklatnya sangat mewah & bila geget,chewy gooey yummy!’ – Resepi Brownies Cookies

‘Rasa coklatnya sangat mewah & bila geget,chewy gooey yummy!’ – Resepi Brownies Cookies

‘Rasa coklatnya sangat mewah & bila geget,chewy gooey yummy!’ – Resepi Brownies Cookies
‘Rasa coklatnya sangat mewah & bila geget,chewy gooey yummy!’ – Resepi Brownies Cookies

Kali ini kami akan berkongsi sebuah lagi resepi tular yang amat senang. Apa yang membezakan resepi brownies cookies ini berbanding kebanyakan resepi lain ialah ia menggunakan serbuk penaik. Jangan risau, ia tetap menjadi dan sungguh lazat. Namun, anda perlu ada macaroon mat. Jika tiada, anda perlu kreatif sedikit. Contohnya, anda boleh pipekan dalam paper cup nipis.

ARTIKEL MENARIK: Resepi Donut Gebuu Tanpa Uli, Tapi Lembut Sampai Ke Pagi!


Lihat komen dari blogger makanan, Puan Azlita:
Pada ita cookies ini sangat sedap, rasa coklatnya sangat mewah dan gigitannya yang chewy gooey yummy.. buatkan seronok dinikmati bersama secawan Hot Chocolate.


Sumber dari Blog Azlita Masam Manis

Brownies cookies ..cerewet nau nak buleh jadi kekedut gitu.Saya guna resepi brownies nutella flat cookies dr azlina ina je ni…Takpe la sy share juga di sini
BAHAN 1
  • 100g butter
  • 250g coklat masakan (sy guna KC Candy)
  • 2 sb nutella (x letak pun xpe)
  • Bahan2 kat atas ni cairkan double boil
BAHAN 2
  • 150g tepung gandum (sy guna cap Rose)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu besar tepung beras
  • Ayak bahan atas ni
BAHAN 3
  • 2bj telur (sy guna telur size B)
  • 1/2 cawan gula perang (gula custor pun boleh)
  • 1 sk vanilla
  • campur smua bhan ni n whisk manja2
CARA-CARA
#1. Campurkan  BAHAN 1 sekaligus dalam BAHAN 3 dan kacau rata. Masukkan BAHAN 2 separuh dan kacau smpai smua sebati pastu masukan lagi  sampai habis dan terus kacau smpai sebati.
#2. Masuk dalam piping bag. Untuk satu adunan tu sy masukan dlm 3 piping bag terus.. Adunan ni saya letak dalam bekas ada air suam sebab saya nak pastikan adunan tu sentiasa suam….
Tips ; Kalau adunan dah sejuk, nanti kekedut CONFIRM tak jadi!  (ni hasil eksperimen saya sendiri)
#3. Pipe atas macaron mat…Jangan pipe penuh nanti melimpah leper tak cantik…siap pipe tu trus masuk oven jangan gatal terdedah udara lama2




Contoh bentuk macaron mat, beli kat Lazada murah je

#4. Nak letak kacang ke, almond ke boleh atas tu (Tak payah sangai dulu kekacang tu nanti hangit plak )

#5. Suhu 170 / 20minit.  Kalau nak crunchy krup krup krup (depends on oven korang ye…Macam saya guna oven besar dalam 170′ dan oven kecik 150′ je)….panaskan oven awal2 tau

loading...

TIPS BROWNIES COOKIES KEKEDUT
  • Satu adunan dpt 160+ pcs kalau guna macaron mat tu
  • Kalau oven kecik je buat satu adunan atau separuh adunan dulu….dah siap bakar semua baru buat adunan lain pula..
  • Adunan tak elok perap lama , memang tak akan jadik kekedut tu


Macam ni lah rupanya nanti, thanks iResepi!

SELAMAT MENCOBA DAN BERSABAR !!!!…. KEKEDUT TU NAK KASI NAMPAK CANTIK JE….KALAU TAK KEKEDUT PUN XDE HAL….STILL SEDAP KRUP KRUP!
** nak boleh jadi kekedut  tu dah banyak adunan saya buat tak jadi tau. Saya rajin try & error banyak kali . Buat post mortem siap nak tau knapa tak jadi!
Practice makes perfect orang cakap….lama2 insyallah jadi…so jangan give up!
Sumber : FB   Nadiah Shamsuddin‎, iResepi, Azlita Masam Manis, Cuba Try Masak via CelotehSaje

-----------------------------------------------------------------

Post a Comment

Previous Post Next Post