Top Ad 728x90

Sunday, 13 August 2017

Penduduk Tanam 'Catnip' Nak Halau Nyamuk, Tapi Lain Pula Yang Jadi

loading...

Aoshima, Jepun dikenali sebagai “Pulau Kucing”. Penduduk Aoshima kurang daripada 20 orang tetapi populasi kucingnya pula melebihi 100 ekor!

Penduduk Tanam 'Catnip' Nak Halau Nyamuk, Tapi Lain Pula Yang Jadi
Penduduk Tanam 'Catnip' Nak Halau Nyamuk, Tapi Lain Pula Yang Jadi

Suatu hari, dalam usaha untuk menghalau nyamuk, penduduk tempatan telah menanam catnip di taman. Keesokan harinya, kesemua kucing khayal seolah-olah telah mengambil dadah.

ARTIKEL MENARIK:

loading...

Rupa-rupanya, catnip, sejenis tumbuhan yang menyerupai pudina, mengeluarkan bau yang boleh merangsang sistem saraf kucing dan mengakibatkan halusinasi.Penduduk Aoshima Tanam 'Catnip' Untuk Halau Nyamuk, Tapi Ini Pula Yang Terjadi Keesokan Harinya.

Penduduk Aoshima Tanam 'Catnip' Untuk Halau Nyamuk, Tapi Ini Pula Yang Terjadi Keesokan Harinya.


Sepertimana namanya, catnip mendatangkan kesan yang luar biasa kepada kucing. Namun begitu, tumbuhan ini tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan kepada mereka!

Penduduk Aoshima Tanam 'Catnip' Untuk Halau Nyamuk

Kenapa catnip begitu kuat kesannya terhadap kucing?

Catnip mengandungi sejenis kimia yang berfungsi sebagai bahan penarik kucing, nepetalakton. Daya geseran pada catnip, misalnya golekan kucing di atasnya, akan menyebabkannya melepaskan bahan kimia tersebut ke udara.

Apabila kucing (termasuklah “kucing besar” seperti harimau, harimau bintang dan singa) menghidunya, ia akan berasa amat teruja kerana sistem saraf otaknya serta emosinya dirangsang.Penduduk Aoshima Tanam Catnip Untuk Halau Nyamuk

Penduduk Aoshima Tanam Catnip Untuk Halau Nyamuk

Kira-kira 75% kucing dewasa bertindak balas terhadap bau catnip. Apabila kucing terhidu bau catnip, ia akan menghampiri tumbuhan tersebut dan bertindak menggeselkan kepala berulang kali padanya.

Sejurus itu, ia akan menjadi khayal dan bergolek di atas tanah atau berlegar-legar bahkan ada yang melelehkan air liur.Kesan Catnip Pada Kucing

Kesan Catnip Pada Kucing

Kesan Catnip Pada Kucing

Apabila bau catnip mula hilang, kucing akan kembali tenang.

Ajaib benar kesan catnip kepada kucing!

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90