Top Ad 728x90

Tuesday, 25 April 2017

,

Rangka Manusia Berusia Lebih 5,000 Tahun Ditemui Di Guar Kepah

loading...

Kepala Batas - Rangka manusia yang ditemui di Guar Kepah mungkin milik seorang wanita, berkemungkinan dari era Neolitik.

Rangka Manusia Berusia Lebih 5,000 Tahun Ditemui Di Guar Kepah
Rangka Manusia Berusia Lebih 5,000 Tahun Ditemui Di Guar Kepah

Ahli arkeologi Profesor Datuk Dr Mokhtar Saidin dari Pusat Arkeologi Universiti Sains Malaysia (USM) berkata berdasarkan giginya, rangka itu mungkin milik seorang wanita, tetapi pengesahan masih perlu dilakukan.

ARTIKEL MENARIK: (13 Gambar & Video) Kanak-Kanak Maut, 4 Parah Kemalangan Dekat RnR Seremban

loading...
"Apabila tinggalan itu dibawa ke makmal di USM, kami boleh mengesahkan jantina, umur dan punca kematian, antara lain," katanya di tapak pembinaan di mana Galeri Arkeologi Guar Kepah akan dibina.

Mokhtar berkata diet utama manusia pada era tersebut adalah makanan laut tetapi mereka juga memburu.

"Kami menemui tinggalan rangka rusa dan babi.

"Nelayan menjadi sebahagian daripada aktiviti masyarakat Neolitik," katanya.

Dilaporkan bahawa kontraktor yang menjalankan kerja korek tanah di Galeri Arkeologi Guar Kepah pada 17 April menemui rangka dipercayai milik manusia purba dan kerja-kerja dihentikan.

Peninggalan seperti tembikar dan cangkerang dipercayai dari zaman Neolitik, kira-kira 5,000 tahun lalu, juga ditemui di tapak ini.

Selain tulang dipercayai bahagian rusuk, turut ditemui ialah alat pemburuan dan batu laut dipercayai pernah digunakan manusia zaman Neolitik.

Sekumpulan penyelidik USM yang diketuai oleh Prof Mokhtar akan melakukan penggalian dan kajian mengenai artifak dan rangka dalam tempoh dua minggu akan datang.
________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90