Top Ad 728x90

Sunday, 9 April 2017

Inilah Kisah Sebenar Mengapa Coklat Kandos Sudah Tiada Di Pasaran, Apabila Pemiliknya "Terkubur" Di Selat Melaka

loading...

SEKITAR lewat 70-an dan awal 80-an, coklat kandos begitu popular di Malaysia.

Inilah Kisah Sebenar Mengapa Coklat Kandos Sudah Tiada Di Pasaran, Apabila Pemiliknya "Terkubur" Di Selat Melaka
Inilah Kisah Sebenar Mengapa Coklat Kandos Sudah Tiada Di Pasaran, Apabila Pemiliknya "Terkubur" Di Selat Melaka

Bagaimanapun, ramai yang tidak mengetahui pengasas syarikat Kumpulan Syarikat Upali, Philip Upali Wijewardene yang mengeluarkan coklat itu di negara ini, hilang bersama pesawat peribadi yang dinaiki selepas dipercayai terhempas di Selat Melaka.

ARTIKEL MENARIK: Jangan Abaikan Info Ini..20 Tanda-tanda Awal Kanser Menyerang, Ketahui Sebelum Terlambat.

loading...

Mayat tokoh yang terkenal dengan gelaran ‘Raja Koko’ atau jutawan Mr Kandos itu bersama empat rakan termasuk juruterbang, tidak ditemui sehingga kini.

Dalam kejadian yang berlaku pada 14 Februari 1983, pesawat peribadinya, Jet Lear LR35 dipercayai terhempas ketika penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, di Subang menuju ke Colombo, Sri Lanka.

Pesawat yang turut membawa rakyat Malaysia, S M Ratnam berlepas dari Subang kira-kira jam 8.40 malam dan dijangka tiba di Sri Lanka pada jam 12.11 pagi. Bagaimanapun, kira-kira 10 minit berlepas, pesawat dilaporkan hilang daripada radar pada kedudukan 100 kilometer nautika dari Subang.

Berikutan kehilangan pesawat itu, Malaysia, Indonesia, India dan Sri Lanka segera menubuhkan pasukan khas menjalankan operasi mencari di lokasi kejadian.

Malah, Singapura, Amerika Syarikat dan Russia turut menyertai pasukan itu bagi mengesan setiap inci Selat Melaka termasuk menggunakan kapal pengesan periuk api (logam), namun masih gagal menemui pesawat yang dipercayai terhempas di perairan itu.

Usaha mencari mangsa di sekitar Selat Melaka dihentikan setahun kemudian kerana tiada bukti atau penemuan baru ditemui untuk dijadikan petunjuk menyebabkan pasukan mencari menemui jalan buntu.

Mungkin secara kebetulan, seorang tukang tilik pernah meramalkan Upali akan mati sebelum berusia 45 tahun dan ramalan itu dibuat kira-kira 20 tahun sebelum nahas berlaku.

Tilikan pada simbol bintang kelahirannya menunjukkan, Mr Kandos itu akan berkubur di kawasan berair. Kira-kira enam bulan sebelum nahas, Upali memiliki pesawat peribadi Jet Lear LR35 dengan membuat pinjaman syarikat kewangan di New Zealand pada Ogos 1982.

Mengikut perancangan awal, beliau sepatutnya berkunjung ke Australia untuk meninjau kuda tetapi membatalkan perjalanan dan menukar jadual penerbangan ke Malaysia sebelum dilaporkan hilang.

Sehingga kini, kehilangan Upali sering diperkatakan masyarakat Sri Lanka, malah peristiwa itu dimuatkan dalam laman web akhbar miliknya, The Island kerana beliau dianggap lagenda di negaranya kerana bercita-cita besar dan berjaya dalam perniagaan sekali gus meningkatkan ekonomi rakyat.Menyingkap kronologi kejadian, kira-kira 10 minit berlepas dari Subang, radar Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesan jet itu di skrin radar tetapi `blip’ pesawat hilang beberapa minit kemudian. Kehilangannya mungkin disebabkan pesawat itu diterbangkan pada aras rendah.

Kira-kira jam 8.56 malam, hubungan radio antara juruterbang Jet Lear LR35 dengan pegawai di menara kawalan terputus. Juruterbang Balkan Air, Kapten Raihov dilaporkan mendengar kawat radio jet Lear LR35 (November 482 Uniform Menara Colombo… kamu mendengar kami? (Nov 482 adalah nama rahsia untuk pesawat Lear LR35) ketika berada dalam penerbangan ke Soviet.

Agak menghairankan, sejak hari kejadian, pasukan mencari dan menyelamat langsung tidak menemui sebarang bukti atau petunjuk tempat nahas berlaku, sekurang-kurangnya cebisan pesawat. Kini, fail siasatan juga sudah ditutup kerana menemui jalan buntu.

Bagaimanapun, Jabatan Penerbangan Awam (DCA) bersedia membuka semula fail jika terdapat penemuan baru tetapi kini kertas siasatan itu dianggap sebagai fail mati dan tidak lagi menjadi keutamaan jabatan.

Berikutan kegagalan mengesan pesawat, pelbagai andaian dibuat, ada mengatakan pesawat itu disabotaj termasuk diletupkan tetapi ia tidak tepat kerana tiada sebarang bukti ditemui mengaitkan kegiatan itu bahkan keluarga mangsa tidak pernah menerima sebarang ugutan atau wang tebusan.
Kronologi siasatan:
16 Februari 1983

Siasatan awal DCA Malaysia mendapati pesawat bergerak terlalu pantas. Radar TUDM Butterworth mengesan pesawat itu dari ruang udara Batu Arang dan tujuh minit kemudian tidak kelihatan di layar radar jam 8.56 malam Ahad (hari kejadian).

Jam 9.03 malam lampu `blip’ pesawat padam dan hilang pada skrin radar. Ketika itu pesawat berkenaan berada kira-kira 20 batu nautika dekat pantai Sumatera.

Pasukan khas Malaysia menghentikan operasi mencari dan menyelamat tetapi anggotanya diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga dan bersedia memberi bantuan jika diperlukan pasukan Indonesia.

17 Februari 1983

Satu bungkusan alat keselamatan dipercayai milik jet Lear LR35 ditemui seorang nelayan kira-kira 60 batu nautika ke timur Medan, Selat Melaka. Bagaimanapun, siasatan lanjut mendapati bungkusan itu bukan milik jet berkenaan.

19 Februari 1983

Serpihan pesawat ditemui di Pulau Berhala, Indonesia. Pihak berkuasa menafikan ia milik jet Lear LR35 kerana serpihan yang ditemui itu diperbuat daripada gentian kaca, sebaliknya pesawat malang berkenaan adalah daripada besi.

28 Januari 1984

DCA Malaysia, Indonesia dan Sri Lanka mengumumkan secara rasmi pemberhentian siasatan dan operasi mencari pesawat Lear LR35 kerana rangkanya gagal ditemui.
Info:
Mangsa nahas, Philip Upali Wijetawardene, S M Ratnam (rakyat Malaysia); A S Peli Mahendran (Pengarah Perdagangan Upali); A Senanayake (pramugara); Kapten Anandappa (juruterbang); dan Kapten Soyza (juruterbang).

Upali memiliki perusahaan koko dan kelapa seluas 2,000 hektar di Perak melalui penubuhan Syarikat Kirul Malaysia Berhad

Perniagaan usaha sama dengan Kerajaan Sabah, memiliki 20,000 hektar ladang koko.

Upali dilahirkan pada Februari 1938.

Menimba pengalaman bekerja dengan Lever Brothers dan mula meneroka bidang perniagaan dengan mengasaskan Kumpulan Syarikat Upali, bermula dengan menghasilkan gula-gula jenama ‘Delta’.

Gelaran jutawan membolehkan beliau memiliki kenderaan mewah, Mercedes Benz S-Class 126 yang diimport dari Malaysia, yang juga kereta pertama seumpamanya yang dimiliki rakyat Sri Lanka.

Sering berkunjung ke Malaysia bersama sahabatnya, Gamini S Korala yang menetap di Singapura dan beliau sering memandu kereta Mercedes rakan karibnya itu.

Selain kenderaan mewah, Upali turut memiliki pesawat Cessna Citation yang boleh terbang ke Singapura, Kuala Lumpur dan Bangkok.

Kira-kira dua tahun sebelum kehilangan misterinya, Upali memenuhi impian untuk memiliki syarikat persuratkhabaran sendiri, Upali Newspapers Ltd yang menerbitkan akhbar The Island and Divaina. - Sumber BHarian
________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90