Top Ad 728x90

Sunday, 19 February 2017

Derma Seringgit Pun Jadi, Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul

loading...

Derma Seringgit Pun Jadi, Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul

Derma Seringgit Pun Jadi, Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul
Derma Seringgit Pun Jadi, Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul

KALAU RAMAI-RAMAI KONGSI REZEKI, SERINGGIT PUN CUKUP!

ARTIKEL MENARIK:
1. Laksanakan perintah berkurung, buang basikal diubah suai & lapor jika ternampak remaja berbasikal lewat malam

2. Polis nafi pemandu wanita guna telefon bimbit ketika memandu

3. Nahas Basikal: ‘Pemandu terlibat tak guna telefon bimbit '- Polis

4. Nahas Basikal: ‘Bila Kawan Dah Ajak, Nasihat Pun Tak Guna’ – Abang Mangsa

5. Berita Susulan Kemalangan Ngeri Rempuh Geng Basikal.. 'Saya nampak satu kereta itu memecut laju & pemandunya sedang bermain telefon'- Mangsa

6. Nahas Basikal: TERKINI! Semua Mangsa Terkorban Dikenalpasti


loading...

“Pernah satu ketika saya cakap kalau Allah hendak ambil dia, ambillah sebab saya sudah redha dan tidak sanggup lagi melihat dia menanggung kesakitan.

Sampai begitu sekali fikiran saya. Paling sedih apabila doktor kata otak anak saya mengalami keradangan di mana ada di antara saraf tidak berfungsi dan perkembangannya akan makin merosot kembali seperti bayi.

Malah mata kanannya pun semakin kabur umpama buta. Buat masa sekarang, harapan untuknya sembuh tiada. Kami meneruskan rawatan saja..."
#mingguanwanita
#kuasawanitadisini

Derma Seringgit Pun Jadi, Asal Boleh Ringankan Beban Untuk Rawat Adik Akmalrul - Peristiwa
Ya Allah...Hilang kata-kata saat menatap wajah adik Akmalrul Haikal. Besar sungguh dugaan kanak-kanak ini. Walaupun sudah 10 tahun menderita penyakit usus kronik, dia masih mampu mengukir senyuman.

Menitis air mata ini melihat gambar-gambar yang dikirimkan oleh ibu adik Akmalrul. Tak terbayang bagaimana anak kecil ini menanggung kesakitan sejak usianya enam bulan sehingga kini. Usus adik Akmalrul membengkak, punggungnya berlubang dan bernanah.
Kami sempat menemu bual ibu adik Akmalrul iaitu Puan Naima...“Akmalrul perlu jagaan khusus, saya tidak boleh meninggalkan dirinya. Dia sekarang ini disambungkan dengan mesin khas untuk minum susu. Ususnya tidak boleh lagi menerima terlalu banyak susu. Saya juga tak boleh memberi susu dengan kadar yang laju. Susu diberikan dengan bantuan mesin yang disambungkan ke dalam perutnya,” ujar Naima menetap di Taman Sri Duyung, Melaka.

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Rawatan untuk Akmalrul boleh dikatakan agak tinggi sedangkan pendapatan Naima dan suami tidaklah sebesar mana. Terutamanya, mereka terpaksa menanggung kos pengangkutan berulang alik dari Melaka untuk ke Kuala Lumpur. Dia hanya seorang suri rumah manakala suaminya bekerja sebagai polis bantuan.“Pernah satu ketika saya cakap kalau Allah hendak ambil dia, ambillah sebab saya sudah redha dan tidak sanggup lagi melihat dia menanggung kesakitan. Sampai begitu sekali fikiran saya. Paling sedih apabila doktor kata otak anak saya mengalami keradangan di mana ada di antara saraf tidak berfungsi dan perkembangannya akan makin merosot kembali seperti bayi. Malah mata kanannya pun semakin kabur umpama buta. Buat masa sekarang, harapan untuknya sembuh tiada. Kami meneruskan rawatan sahaja..."

Selagi boleh tolong hulur, bantulah. Tapi andai tak mampu, boleh viralkan cerita adik Akmalrul agar ada hamba Allah yang lain sudi membantu. Dia sedang bertarung nyawa, mari kita bantu adik Akmalrul. Semoga dengan bantuan kita, adik Akmalrul dapat melakukan rawatan terbaik, sembuh dan menjalani hidup seperti kanak-kanak yang lain.

Bagi sesiapa yang sudi menghulurkan bantuan, boleh salurkan bantuan anda ke akaun Maybank bernombor 169963088736 atas nama Naima Yuzi Mhd Yati, yang amat memerlukan bantuan bagi memberi rawatan terbaik untuk anaknya itu.

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90