Header Ads

Rupanya Ini Sebab Kenapa Lantai Kaabah Sentiasa Sejuk Walau Terdedah Terik Matahari

Loading...

Secara kebiasaannya, lantai yang terdedah kepada cahaya panas terik matahari akan mengalami suhu kepanasan yang melampau. Namun di Masjidil Haram pula tidak begitu kerana lantainya mengalami suhu yang sejuk.

Rupanya Ini Sebab Kenapa Lantai Kaabah Sentiasa Sejuk Walau Terdedah Terik Matahari
Rupanya Ini Sebab Kenapa Lantai Kaabah Sentiasa Sejuk Walau Terdedah Terik Matahari

Mungkin ada di antara kita pernah mengujungi Masjidil Haram sama ada bagi menunaikan ibadah haji mahupun ibadah umrah. Namun bagi yang berpengalaman ke sana, mungkin tertanya-tanya mengapakah lantai di Masjidil Haram tidak panas sedangkan cuaca pada ketika itu benar-benar panas sehingga mencecah lebih 40 darjah Celcius.


ARTIKEL MENARIK:
1. Ramai Salah Bancuh Susu Anak Sampai Hilang Khasiatnya, Berikut Adalah 5 Langkah Betul bancuh Susu Bayi

2. Inilah Sebab Utama Kenapa Jangan Bagi Anak Minum Milo Seawal Usia 7 Tahun. Kongsikan Demi Kesihatan Anak-Anak...

3. Air Halia Panas Banyak Kelebihannya Terutama Untuk Wanita. Baca Sebabnya Di Sini

4. Resepi Pizza Mudah Tanpa Diuli Tapi Lazatttttt..!!

5. TOLONG SEBARKAN INFO PENTING INI !!! Ketahuilah Biji Selasih Sangat Berkesan KADAR GULA DARAH, KANSER, JANTUNG, SEGUGUT, GASTRIK, SAKIT GIGI, DAN PELBAGAI JENIS PENYAKIT… Inilah Cara penggunaannya Yang Ramai Tidak Tahu...

Melakukan tawaf (mengelilingi Kaabah) di malam dan siang hari memang berbeza. Jika malam hari, cuaca cukup sejuk. Oleh itu, orang sekitar Mekkah jika ingin melakukan umrah biasanya dilakukan pada malam hari. Begitu juga dengan warga di sekitar Kota Makkah seperti Jeddah. Warga di bandar yang terletak sekira satu jam perjalanan dari Mekah ini, biasanya keluar pada petang hari agar boleh sembahyang Maghrib berjamaah sekaligus melakukan umrah.

“Kebiasaan orang di sini begitu. Agak pelik kalau berangkat ke Makkah untuk umrah pada pagi hari,” kata guide MCH Jeddah, Sahe, yang sudah tinggal 23 tahun di Arab Saudi.

Memang suhu di Makkah akhir ini cukup panas sekitar antara 40-42 darjah celsius. Bandingkan dengan Malaysia yang suhu panas tertingginya berada di sekitar 37 darjah celcius. Waktu paling panas biasanya terjadi pada pukul 3.00 petang waktu setempat.

Setelah itu, terus menurun hingga malam hari. Memang keadaannya sangat jauh berbeza. Jika malam hari, melakukan tawaf tidak terlalu mengerah tenaga. Berbeza halnya jika tawaf dilakukan siang hari. Keringat sudah pasti bercucuran kerana panas matahari yang menyengat.

Meski demikian yang unik, meski mengelilingi Kaabah tanpa alas kaki, namun telapak tidak terasa panas sama sekali. Padahal tempat tawaf merupakan ruang terbuka, panas matahari langsung menerpa lantai marmar. Ini berberza dengan lantai di jalan hendak keluar dari pintu Marwah.

Saat berjalan, telapak kaki berasa sangat panas seperti berjalan di atas bara api. Kami berjinjit dan berlari kecil untuk mengelakkan panas tersebut. Lalu kenapa di lantai tempat tawaf dan di luar masjidil haram berbeza?

Ini menimbulkan rasa ingin tahu. Salah satu ummal (cleaning service) di Masjidil Haram, Udin (40), mengatakan di bawah Kaabah dan tempat tawaf memang dipasang air conditioner agar telapak kaki peziarah tidak melepuh, kepanasan.

Setelah membaca buku Sami bin Abdullah al Maghlouthm ‘Atlas Haji dan Umrah’ dan sumber lain, barulah terungkap. Awalnya, tempat tawaf tidak berjubin marmar seperti saat ini. Dulu hanyalah hamparan pasir lapang. Barulah pada masa Abdullah Ibnu Zubair. Jubinnya saat itu dalam jarak lima meter dari Kaabah, hingga 1375 Hijrah atau 1954 M di masa Raja Abdul Aziz sumbangan marmar terus disalurkan.

Kini lantai marmar untuk tawaf terbuat dari marmar kualiti terbaik yang mampu menahan teriknya panas matahari. Awalnya lokasi tawaf tidak seluas sekarang, terdapat bangunan di atas Maqam Ibrahim dan juga gerbang pintu masuk telaga Zamzam.

Pada masa Raja Faisal pengubahsuaian dilakukan melanjutkan tempoh Raja Saud, di antaranya adalah pengubahsuaian bangunan di atas Maqam Ibrahim, sehingga lokasi untuk tawaf lebih lebar dari sebelumnya. Pada masa Raja Khalid, perluasan laman untuk tawaf kembali dikembangkan.

Gerbang menuju telaga zamzam dipindahkan ke dekat serambi masjid sebelah timur. Kerana itulah area tawaf menjadi lebih luas dari 3.298 meter menjadi 8.500 meter, seluruh bahagian Masjidil Haram lama menjadi tempat tawaf.

Kemudian, pengubahsuaian dilanjutkan pada masa Raja Fahd. Dibangunlah ruangan bawah tanah. Tak hanya itu, tingkat bawah tanah juga dilengkapi dengan pengatur hawa dingin. Pusat enjin dibina di kawasan Ajyad. Air sejuk dialirkan di tingkat bawah tanah berasal dari tempat yang sama. Jadi wajar saja, jika lantai yang digunakan untuk tempat tawaf tidak berasa panas sekalipun suhu udara sangat panas.

Ini adalah bentuk perkhidmatan Kerajaan Kerajaan Arab Saudi terhadap jamaah yang setiap tahun harus meninggalkan sanak keluarga di negara mereka demi melaksanakan Rukun Islam ke-5.

Kredit:

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

No comments