Kurma merupakan antara makanan sunnah yang mengandungi vitamin, karbohidrat, vitamin dan anti oksidan yang mampu menjadi pelindung untuk penyakit berbahaya.
Walaupun kurma mempunyai banyak kebaikan namun perlu diingatkan supaya membersihkan kurma terlebih dahulu sebelum makan.
ARTIKEL MENARIK:Cara Masak Sambal Udang Yang Sedap, Cuba Buat Udang Masak Thai Macam Ni
Jangan risau, rasa dan khasiat kurma tidak terjejas jika anda membasuhnya. Buat anda yang tak tahu, ini cara bersihkan buah kurma sebelum makan. Amalkan ya!
CARA BERSIHKAN BUAH KURMA SEBELUM MAKAN
Seperti mana buah-buahan lain, kurma juga perlu dibasuh sebelum makan. Ini kerana kurma mungkin ada kesan pasir dan habuk.
Sebenarnya penjual dan pembekal sendiri disarankan untuk mencuci kurma sebelum makan. Cuma, pembekal tidak mencuci kerana bimbang rosak akibat kelembapan tinggi.
Mudah sahaja membersihkan kurma, ini caranya:
1. Rendam terlebih dahulu dalam air garam dalam 5 hingga 10 minit.
2. Bilas dengan air bersih dan tapis.
3. Jemur semula di bawah panas terik matahari (kurma akan kembali juicy) atau boleh dimakan begitu sahaja.
Untuk penyimpanan, boleh simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk untuk tahan lama.
Sebelum makan, jangan lupa untuk mengopek dahulu buah kurma agar tiada sebarang serangga tersembunyi di bahagian dalam. Semoga artikel ini memberi manfaat buat pembaca di luar sana.
Sumber: Facebook Public Health Malaysia
Kredit -SirapLimau.com.
Post a Comment