Kuih legend seperti kaswi ni kalau buat seloyang pun gerenti habis. Rasa lemak manis pada kuih memang puas makan.
Lebih enak bila digaul dengan kelapa putih. Hidang bersama kopi panas, cukup lengkap.
ARTIKEL MENARIK:Resepi Roti Sardin Goreng Untuk Sarapan Pagi. Perah Limau Untuk Buat Lebih Rangup.
KASWI PANDAN LEMAK MANIS
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan (6 – 7 helai daun pandan + 1 cawan air. Kisar dan tapiskan)
- 2 3/4 cawan air
- 1 1/4 cawan gula – nak manis lagi boleh tambah
- Sedikit air kapur makan
- Sedikit pewarna hijau
- 1/2 biji kelapa putih gaul dengan sedikit garam
Cara Memasak:
1. Bancuh semua bahan atau blender halus. Tapiskan
2. Loyang size 8.. sapu dengan sedikit minyak. Panaskan loyang dalam 2 minit.
3. Tuang adunan dalam loyang. Kukus 30 minit.
4. Kalau ada wap air jatuh. terus lap/alas dengan tisu dapur di permukaan kuih bagi meresap air wap.Buat dengan perlahan-lahan agar tak merosakkan permukaan kuih.
5. Tunggu betul-betul sejuk, baru potong & gaul dengan kelapa.
Loading...
6. Sedia dihidang.
Post a Comment