Lauk ikan sering menjadi pilihan orang dahulu, lebih-lebih lagi mereka yang tinggal di negeri Pantai Timur. Malah, ianya masih menjadi kegemaran ramai. Mudah didapati di pasar, terdapat pelbagai jenis ikan yang sesuai dimasak dengan pelbagai cara dan resepi.
Lebih-lebih lagi pada waktu malam, mesti anda inginkan lauk yang mudah untuk disediakan. Kadang-kadang kita lupa bahawa lauk yang ringkas masih lagi sedap untuk dinikmati. Antara lauk yang mudah dan ringkas adalah ikan kukus! Sedap digoreng atau dimakan begitu sahaja, menu ini wajib dicuba oleh semua.
ARTIKEL MENARIK:Buat Sendiri Kerepek Peria Yang Rangup & Sedap. Sekali Rasa Boleh Layan Sampai Habis Sebalang
Nak tahu resepi ikan kukus yang paling mudah dan sedap? Jom baca perkongsian oleh Zira Tag.
Resepi Ikan Kukus
Bahan-Bahan
- 1kg ikan selayang atau sardin. Boleh juga guna ikan tongkol
- 2 sudu makan cuka makan
- 1 kerek kecil gula melaka
- 10 keping asam keping
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
Cara Penyediaan
- Dalam periuk, campurkan kesemua bahan.
- Rebus atau kukus sehingga tulang empuk dengan api yang perlahan.
- Bila ikan sudah masak sepenuhnya, angat dan toskan.
- Siap untuk dinikmati.
Loading...
Siapa sahaja yang tak suka dengan hidangan ini? Tampak mudah untuk disediakan, malah ia sesuai dimakan bersama nasi kosong dan sedikit kicap dengan begitu sahaja. Sungguh menyelerakan.
Jika digoreng pun rasanya tetap sedap.
Selamat mencuba resepi mudah ini.
Kredit: Zira Tag via Masakan Terengganu
Post a Comment