Dalam 1Hari Sahaja Tun Pecat 3 Orang: Ketua Peguam Negara, CEO RTM & CEO TV3!! Tun M Betul-betul Bersihkan Negara!!

loading...

Dalam 1Hari Sahaja Tun Pecat 3 Orang: Ketua Peguam Negara, CEO RTM & CEO TV3!! Tun M Betul-betul Bersihkan Negara!!

Dalam 1Hari Sahaja Tun Pecat 3 Orang: Ketua Peguam Negara, CEO RTM & CEO TV3!! Tun M Betul-betul Bersihkan Negara!!
Dalam 1Hari Sahaja Tun Pecat 3 Orang: Ketua Peguam Negara, CEO RTM & CEO TV3!! Tun M Betul-betul Bersihkan Negara!!
PM berkata bahawa Apandi bukan peguam negara lagi.

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata buat masa ini tiada peguam negara berkhidmat untuk kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN).

“Buat masa ini kita tak ada peguam negara,” kata perdana menteri menjawab soalan wartawan yang memenuhi sidang media beliau di Petaling Jaya petang ini.

ARTIKEL MENARIK: TERKINI! TV3 Dan RTM Telah Digubal Serta-Merta..Kata Dr Mahathir, kerajaan mengenakan sekatan tertentu ke atas sejumlah pegawai kerajaan.
Menurutnya langkah itu dilakukan selepas kerajaan berpendapat individu berkenaan terbabit dalam salah laku, atau membuat keputusan yang tidak betul.
Beliau sebelum itu ditanya mengenai nasib Tan Sri Mohamed Apandi Ali yang dilantik Datuk Seri Najib Razak mengisi jawatan peguam negara sejak Julai 2015.
Apandi, 68, yang sebelum ini aktif dalam Umno dan pernah berkhidmat sebagai hakim dilantik menggantikan Tan Sri Abdul Gani Patail, 62, ketika siasatan mengenai skandal 1MDB giat dijalankan.
Kerajaan memberitahu Abdul Gani meletak jawatan atas faktor kesihatan.
Mengenai skandal 1MDB, Apandi mengesahkan Najib tidak terbabit dalam sebarang salah laku dan tiada tindakan undang-undang akan diambil.
Ia berbeza dengan pendirian HARAPAN yang mendesak siasatan menyeluruh dilakukan ke atas Najib – ketika itu menjadi perdana menteri – serta 1MDB.
Sementara itu Apandi yang dihubungi Malaysiakini bagi mengulas mengenai statusnya, enggan memberi sebarang komen.
“No comment, thank you,” katanya ringkas.
Untuk rekod Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan menyatakan penamatan khidmat seseorang peguam negara sebagai: “… tidaklah boleh dipecat daripada jawatan kecuali atas alasan dan mengikut cara sama seperti seorang hakim Mahkamah Persekutuan.”
Semalam Dr Mahathir mendakwa Apandi terlibat menyembunyikan bukti salah laku dalam skandal 1MDB.
“Dia, malah, menyembunyikan bukti salah laku dan ini salah di sisi undang-undang,” kata perdana menteri.
Mengulas kenyataan itu kemudian, Apandi menegaskan beliau tidak melakukan sebarang kesalahan.
“Saya tidak buat apa-apa salah. Bagaimanapun, buat masa ini saya tunggu dan lihat dulu.
“Apa yang paling penting, kedaulatan undang-undang akan ditegakkan dan apa pun tindakan oleh seseorang harus berdasarkan undang-undang, terutamanya undang-undang tertinggi, iaitu Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada Malaysiakini.
Sumber daripada Malaysiakini


CEO TV3 DAN RTM DI PECAT SERTA MERTA!!! Saluran Media Itu Akan Berwajah Baru!!!


Bilik Berita TV3 dan RTM telah digubal serta-merta atas arahan Tun Dr Mahathir Mohammad. Penggubalan diambilkira kerana banyaknya tohmahan dan berita-berita palsu terhadap Tun Dr. Mahathir Mohammad.
Setiap arahan Dato’ Rahman Dahlan dan Dato’ Seri Salleh Said Keruak telah ditarik balik berkuat-kuasa serta-merta. Pengerusi, CEO TV3 dan Pengarah Penyiaran RTM ditamatkan perkhidmatannya berkuatkuasa semalam.
Orang pertama yang dapat surat tunjuk sebab ialah Tan Sri Ismee Bin Ismail, Pengarah dilantik Media Prima dan Pengarah Kanan Tabung Haji.
Berita ini juga telah menjadi tular di media sosial dan menjadi bualan netizen, ramai yang menyokong tindakan ini.
Staff Bilik Berita TV3 & RTM telah di gubal / Shuffle secara besar besar besaran setelah Najib tidak lagi berkuasa..
Ramai yg di tukarkan terutama Manager level ke Department lain dan di berhentikan ..
Selama ini mereka bersekongkol dgn Najib menghina Dr Mahadhir tanpa belas kasihan..
Mereka juga butar belitkan story Skandal 1MDB & 2.6 Billion atas arahann Rahman Dahlan & Saleh Said Keruak ..
Mulai hari Isnin Berita TV3 & RTM & ASTRO Awani akan berubah wajah ..
Chairman & CEO TV3 akan di ganti dgn yang baru
Credit :
Safinar Khalid
SUMBER : kumbangterbalik
Setelah berakhirnya Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) tempoh hari, nama pembaca Buletin Utama TV3, Mohd Izwan Azir menjadi bualan netizen di media sosial. Dikecam dan dimaki dek kerana berkhidmat dengan stesen televisyen tersebut. Rata-rata menyalahkan dirinya kerana sebelum ini sering melaporkan berita yang didakwa tidak benar, berat sebelah dan menyerang individu tertentu.
Izwan Azir menerusi akaun profil Facebook miliknya hari ini akhirnya ‘membuka mulut’ dan menjawab tohmahan yang dilemparkan orang ramai.
Kerana memegang mic logo TV 3
Kisah ini telah dikongsi di laman Facebook miliknya berdasarkan pengalaman acara BERSIH pada 2007 sewaktu membuat liputan dari lokasi berkenaan.
Tidak ramai yang tahu, apa yang saya perkatakan ketika melakukan lintas langsung BERSIH dari balkoni Persatuan Bola Keranjang Malaysia pada 2007. Yang ramai tahu hanya aksi saya di’boo’ dalam video yang diambil seorang peserta yang sedang berarak yang disebarkan di Youtube. Ketika melakukan lintas langsung itu, saya mengatakan bahawa ‘peserta BERSIH sanggup untuk meredah hujan lebat dan menunjukkan semangat yang berani, tidak mempedulikan kawalan polis untuk berkumpul di Stadium Merdeka bagi menyatakan hasrat mereka’. Sebelum itu, ketika mereka sedang menuju ke sana, dari balkoni itu saya melambai malah memberi tabik hormat kepada beberapa peserta dan mereka juga tersenyum kepada saya. Namun ketika dihalau polis, mereka berpatah balik dan melalui kawasan lintas langsung saya, membaling saya dengan botol air TANPA mengetahui apa yang sebenarnya sedang saya perkatakan ketika lintas langsung itu. Pengadilan dibuat kepada saya, hanya kerana saya memegang mic dengan logo TV3.
Itulah yang berlaku kini, diambang Malaysia Baharu.
Saya dikecam, dicaci, dinista, hanya kerana saya seorang di ‘barisan hadapan’ TV3. Sedari dahulu lagi, sayalah yang menanggung kata-kata nista ini termasuk menghukum saya masuk neraka. Namun kerana menjalankan tugas dan amanah yang dipertanggungjawabkan, saya berusaha untuk melakukan yang terbaik.
‘Saya bukan gemar politik’
Rakan-rakan saya di TV3 tahu, Izwan Azir Saleh adalah seorang yang tidak gemar politik. Ketika bertugas di Parlimen, saya lebih suka tidur daripada sibuk mencari ahli yang berhormat. Namun ketika saya harus berlintas langsung, saya akan pastikan yang saya kelihatan tip-top, segak dan tahu apa yang berlaku. Semua itu saya lakukan supaya apabila kerja saya selesai dengan baik, saya boleh pulang segera tanpa ditanya lagi oleh boss dan melanjutkan kehidupan harian saya, menikmati masa-masa bersama keluarga atau bersendirian tanpa diganggu urusan kerja.
Saya kini dihukum hanya kerana berkhidmat dengan sebuah saluran TV Pro-BN. Saya menjadi seperti Allahyarham Nordin Ahmad atau Sharif Doll yang diludah di Jalan Ampas, Singapura hanya kerana watak antagonis Datuk Laksamana Megat Seri Rama dalam filem Sultan Mahmud Mangkat Dijulang atau Samseng Kampung Pinang Sebatang dalam filem Pendekar Bujang Lapok.
Dalam suasana Malaysia yang baharu, janganlah kalian menilai hanya dari kulit, tapi bacalah isi kandungannya. Fahami bahawa golongan barisan hadapan ini adalah mentimun. Digolek juga lenyek, menggolek juga lenyek. Saya hanya cuba melaksanakan tugas saya dengan baik.
Ramai yang tidak tahu, ketika Datuk Seri Shafie Apdal dipecat daripada pentadbiran terdahulu, sayalah bersama pasukannya, membersihkan pejabat Menteri sehingga larut malam, dan berpelukan dengan rakan-rakan saya yang terpaksa meninggalkan pejabat dengan segera.
Tetapi saya tidak perlu menceritakan semua ini, atas dasar persahabatan bersama mereka. Mereka kenal saya. Pemimpin kerajaan kini juga kenal saya, malah ada antara mereka yang sering berhubung dengan saya. Mereka tahu siapa yang saya maksudkan.
Lihat wajah ‘ahli neraka’ ini ke udara
Malam ini, anda akan melihat wajah ‘ahli neraka’ ini lagi ke udara. Menyampaikan berita dan menyebut Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri dan pembangkang yang akan diketuai Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Biarkanlah saya melaksanakan tugas secara profesional seperti yang telah saya lakukan selama ini. Walaupun pedas tuduhan yang anda lempar, tetapi akhirnya saya cuma manusia biasa. Penyampai Berita bukan pembuat dasar. Apabila diarah untuk bersiaran, saya akan lakukan yang terbaik dan apabila diarah berhenti daripada bersiaran, seperti ketika saya diminta meninggalkan pasukan Malaysia Hari Ini (MHI) Januari lalu, saya taat dan keluar dengan seikhlas hati. Itulah saya.
Saya sudah melihat sinar politik matang dikalangan pemimpin kita sekarang. Yang menang meneruskan tanggungjawab, yang kalah telah mengucapkan tahniah. Tetapi, kita dibawah ini juga perlu bersikap matang supaya Malaysia Baharu yang kita inginkan, akan benar-benar tercapai bukan sekadar dengan tulisan tapi dirasai dan meresap kedalam dalam hati sanubari setiap rakyat Malaysia.
Terima kasih anda yang faham dan mahu memahami tugas kami sebagai pemberita. Jika yang tidak mahu faham, cubalah sekali sekala memakai kasut kami. Anda akan mengerti.
Salam Hormat.
Sumber: Mohd Izwan Azir

-----------------------------------------------------------------
loading...

Post a Comment

0 Comments