Kebiasanya apakah yang anda buat pada kulit naga setelah ia sudah dikupas?
Jangan Dibuang! Ternyata “Kulit Buah Naga” Memiliki Efek Yg Tak Terduga Nikmat, Khasiatnya Juga Sgt Luar Biasa !!! |
Pasti anda buangkan? Tetapi mulai hari ini sebaiknya hentikan kebiasaan itu sekarang juga, kerana kulit buah naga manfaatnya jauh lebih dahsyat dari yang anda tahu!
Warna merah yang ada pada kulit buah naga merah merupakan kontribusi dari pigmen yang dikenali dengan nama betalain.
Betalain memiliki kesan antioksidan, mampu menghalang radikal bebas, anti penuaan, juga memperbaiki pencegahan degenerasi sel otak dan menghambat demensia.
Bukan sekadar cuma buahnya saja, tetapi kulit buah naga juga kaya akan karbohidrat, protein dan antosianin, juga mengandungi konsentrasi tinggi.
ARTIKEL MENARIK: Lelaki Ini Minum SEGELEN AIR Sehari, Apa Yang Jadi Selepas Itu MEMANG MENGEJUTKAN!
loading...
Seperti vitamin A, B1, B2, B3, C dan kalsium, fosfor, zat besi dan mineral lainnya. Kulit buah naga merupakan sumber vitamin semulajadi terbaik, juga ada kesan pada kecantikan.
Kesan dari kulit buah naga
Salah satu nutrisi yang paling berharga yang disebutkan tadi – anthocyanin – adalah antioksidan yang sangat kuat, lebih kuat 10 kali dari karoten dan dapat mempertahankan aktiviti dalam darah manusia selama 75 jam!
Anthocyanin dapat meningkatkan elastisitas pembuluh darah, melindungi dinding arteri, menurunkan tekanan darah, memperbaiki kehalusan kulit, kecantikan kulit, menghambat peradangan.
Ia juga menghalang alergik, meningkatkan fleksibilitas sendi, mencegah arthritis, dapat mempromosikan sel retina warna ungu, regenerasi sel, memperbaiki penglihatan dan bahkan menangkal efek radiasi.
Ketika kita makan buah naga, usahakan jangan membuang lapisan kulit dalam yang berwarna pink. Anda boleh menggunakan sudu untuk mengikis kulit bahagian dalamnya untuk dimakan.
Selain dimakan mentah, boleh juga dijadikan hidangan sejuk.
Cara makan kulit buah naga:
Dijadikan jus: Cara terbaik adalah dibuat jus dan ditambah sedikit gula, disejukkan didalam peti sejuk, saat kehausan diminum, selain enak dan lazat juga menyegarkan!
Hidangan sejuk:
1. Potong kedua hujung buah naga, buang hujung-hujung daunnya yang berlebihan
2. Belah lalu kupas kulitnya
3. Hiris nipis-nipis, beri sedikit minyak bijan, gaulkan, taburkan sedikit garam dan daging ayam, gaul rata, makanan penutup siap dihidangkan (disejukkan juga boleh)
Perhatian!
Kulit buah naga tidak baik dicampur dengan teh, dimasak sup, dikukus atau ditumis, kerana suhu tinggi dapat menyebabkan degradasi anthocyanin yang kemudian mengurangi nilai nutrisinya.
Sudah tahu kan manfaatnya! Lain kali makan buah naga jangan dibuang ya kulitnya! Semoga bermanfaat!
Sumber : healthdaily &
SIAKAP KELL.
Post a Comment