Header Ads

Asing Cawan Murid Islam Dan Bukan Islam. Ini Komen Mufti Perak Yang Buat Ramai Netizen TERPANA

loading...

Baru-baru ni viral tentang sebuah sekolah yang mengasingkan cawan-cawan dengan tag “murid islam” dan “murid bukan islam” di tepi sebuah watercooler.

Asing Cawan Murid Islam Dan Bukan Islam. Ini Komen Mufti Perak Yang Buat Ramai Netizen TERPANA
Asing Cawan Murid Islam Dan Bukan Islam. Ini Komen Mufti Perak Yang Buat Ramai Netizen TERPANA

Akibatnya, ramai netizen mula mempersoalkan tindakan sekolah. Terkini Mufti Perak memberi komen yang sangat padu buat ramai terpana. Jom baca dan kongsikan.

ARTIKEL MENARIK: Malaysia Negara Islam Subur Dengan Budaya GAY!!!

loading...

KENAPA KITA BEZAKAN ?

Dasar sebuah sekolah rendah di Selangor mengasingkan bekas minuman murid Islam dan bukan Islam disifatkan mufti Perak sebagai perkauman di samping mendorong kebencian dan penghinaan terhadap kaum lain.

“Kenapa mesti kita bezakan?” soal Tan Sri Harussani Zakaria ketika dihubungi FMT.“Ia tak patut dibuat. Sepatutnya kita tahu hukum. Jangan kita terlalu ‘rigid’ sampai kita (menimbulkan) kebencian orang. Tak usah begitu. Islam cukup menjaga hubungan sesama manusia ini,” katanya.

Semalam, kunjungan FMT di Sekolah Kebangsaan Taman Puteri di Hulu Langat mendapati cawan yang diletakkan bersebelahan sebuah mesin “watercooler” di salah sebuah blok sekolah itu dilabelkan “MURID ISLAM” dan “MURID BUKAN ISLAM”.

Pihak berkuasa sekolah enggan mengulas ketika ditanya mengenai perkara itu, tetapi beberapa ibu bapa termasuk beragama Islam mempersoalkan peraturan itu.

“Mengasingkan bekas minuman orang Islam dan bukan Islam memberi gambaran buruk kepada orang lain, seolah-olah Islam ini agama keras,” kata Norsarina Zakaria kepada FMT.

MENDAPAT PERHATIAN MENTERI

Dasar itu turut diselar Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Chong Sin Woon, yang berkata pihaknya sedang menunggu penjelasan Jabatan Pendidikan.

“Sekolah kebangsaan merupakan sekolah untuk semua tanpa mengira kaum dan agama,” kata Chong.

Ia turut mengundang kecaman kumpulan moderat Melayu G25.

“Perkara seperti ini hanya akan mememecahbelahkan rakyat kononnya atas nama amalan keagamaan,” kata jurucakap G25, Johan Arriffin. “Menyediakan cawan asing sesuatu yang bodoh.”

FMT difahamkan dasar pengasingan cawan itu bermula tahun lepas di bawah guru besar sekolah berkenaan, yang sudah dipindahkan selepas tamat tempoh 4 tahun berkhidmat.

NASIHAT MUFTI KEPADA SEKOLAH

Harussani menyeru amalan itu dihentikan, sambil menambah ia tidak berasas walaupun atas alasan bukan Islam memakan makanan yang diharamkan ke atas umat Islam.

“Walaupun dia bukan Islam, walaupun makan babi, tak bererti bibir dia itu najis,” katanya.

“Cawan yang dipakai bukan Islam kita boleh pakai. Periuk dimasak bukan Islam, boleh pakai.

“Perbuatan itu satu penghinaan. Jangan kita buat,” kata Harussani.

Sumber : FMT

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

No comments