Header Ads

KAJIAN: Minum Kopi Setiap Hari Panjangkan Umur

loading...

KAJIAN: Minum Kopi Setiap Hari Panjangkan Umur


KAJIAN: Minum Kopi Setiap Hari Panjangkan Umur
KAJIAN: Minum Kopi Setiap Hari Panjangkan Umur

Ramai berusaha untuk cuba menghentikan tabiat minum kopi kerana kopi dikatakan tidak baik untuk kesihatan.

ARTIKEL MENARIK: Cepat Sebarkan!!! SIAPA YANG GIGINYA BERLUBANG RUGI JIKA TIDAK BACA ARTIKEL INI GIGI ANDA BERLUBANG JANGAN TAMPAL ATAU CABUT INI CARA PALING BAIK DAN JIMAT

loading...

Namun, ada berita baik buat pencinta kopi. Kajian terbaru menunjukkan, minum kopi mempunyai manfaat baik yang ramai tidak ketahui.

Kira-kira 20 kajian membuktikan bahawa mereka yang kerap minum kopi hidup lebih lama dan panjang umur berbanding mereka yang tidak minum kopi.

Selain itu, peminum kopi akan mempunyai risiko kematian awal 14 peratus lebih rendah berbanding mereka yang tidak minum kopi.


Minum kopi dapat mencegah stroke

Kajian yang diterbitkan oleh American Heart Association (Persatuan Jantung Amerika) mendapati, minum satu cawan kopi sehari mengurangkan risiko serangan stroke.

Mencegah penyakit jantung

Kafein baik untuk kesihatan jantung kerana mempunyai kesan positif pada metabolisme. Kafein tidak hanya merangsang sistem saraf pusat, hal ini juga boleh membebaskan asid lemak bebas dari jaringan lemak anda.


Dapat mencegah bunuh diri

Sebuah kajian yang dikeluarkan oleh Harvard pada 2013 mendedahkan, hubungan antara minum kopi dan risiko bunuh diri yang lebih rendah. Hal ini disebabkan oleh kafein mampu bertindak sebagai antidepres.

Mencegah penyakit saraf

Minum kopi membantu mencegah penyakit-penyakit saraf. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang minum kopi mempunyai risiko sebanyak 65 peratus lebih rendah terkena demensia, Alzheimer dan Parkinson.


Membantu membakar lemak tubuh

Kafein mampu meningkatkan tahap metabolisme dan akan lebih mudah untuk membakar lemak yang berlebihan. Kajian menunjukkan bahawa peningkatan metabolisme dapat membakar lemak sebanyak 10 peratus bagi pesakit obesiti, dan 29 peratus untuk mereka badan langsing.

Melindungi hati

Minum kopi dapat membantu melindungi hati anda daripada hepatitis. Mereka yang minum sekurang-kurangnya empat cawan sehari mempunyai risiko 80 peratus lebih rendah terkena sirosis.

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

No comments