Header Ads

Lukisah Bertajuk 'Rumah Kami' Membuatkan Netizen Menitiskan Air Mata

loading...

Sesiapa sahaja yang melihat tiga keping gamgar ini pasti ada yang sampai menitiskan air mata kerana keadaan dalam gambar tersebut yang amat menyentuh hati kita yang rata-rata meluahkan kesedihan melihat keadaan anak kecil tersebut.

Lukisah Bertajuk 'Rumah Kami' Membuatkan Netizen Menitiskan Air Mata
Lukisah Bertajuk 'Rumah Kami' Membuatkan Netizen Menitiskan Air Mata

Tiga keping gambar tersebut yang dimuat naik ke laman sosial Facebook oleh Persatuan Mak Cik Puaka sudah cukup untuk membuatkan netizen menitis air mata ketika melihatnya.

ARTIKEL MENARIK:Masih Ingat budak 6 Tahun Ini Yang Bertubuh Hercules, Namun Jangan Terkejut Beruk Lihat Keadaan Tubuhnya Pada Umur 17 Tahun Yang Tak Disangka-Sangka

loading...


Ketika melihat gambar dua kanak-kanak lelaki tidur beralaskan tanah di tepi beberapa bungkusan di dalam sebuah rumah pasti menimbulkan pelbagai persoalan mengenai mereka.

Paling membuatkan pembaca simpati adalah lukisan berwarna yang bertajuk 'rumah kami' di dinding rumah tidak terurus itu.

Ini kerana ia membayangkan hasrat kanak-kanak tersebut yang inginkan kehidupan di kediaman yang lebih selesa seperti rakan sebayanya yang lain.

Menurut status laman sosial berkenaan, gambar tersebut dimuat naik selepas pihak laman sosial berkenaan mengetahui alamat rumah tersebut.

Gambar tersebut dipercayai dirakam di sebuah rumah tidak beralamat berhampiran 492, Jalan Sungai Tiram, kampung Sungai Tiram, Ulu Tiram, Johor.

Status berkenaan mendakwa, gambar itu dirakam ketua kampung berdekatan selain dia turut membawa kisah kemiskinan kanak-kanak tersebut kepada pengetahuan pihak Majlis Agama Islam Johor (Maij) untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, status yang dikongsi oleh 209 pengguna lain itu turut diminta disiasat terlebih dahulu kerana bimbang kanak-kanak itu mempunyai rumah.

Netizen tidak mahu derma dipungut secara terburu-buru tanpa mengetahui status dan kisah lanjut kanak-kanak berkenaan. - mStar Online

1.jpg

2.jpg

3.jpg
________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

No comments