Top Ad 728x90

Monday, 5 December 2016

Mengejutkan! Bapa Faiz Dedah Dari Mana Beliau Belajar Sepakan Percuma

loading...

Jerlun: Mohd Faiz Subri yang juga antara yang dicalonkan untuk Anugerah Puskas FIFA tahun ini, sering menonton klip sepakkan percuma yang diambil oleh bintang bola sepak seperti Christiano Ronaldo dan Lionel Messi di YouTube, kata bapanya, Subri Kadir.

Mengejutkan! Bapa Faiz Dedah Dari Mana Beliau Belajar Sepakan Percuma
Mengejutkan! Bapa Faiz Dedah Dari Mana Beliau Belajar Sepakan Percuma

Ketika ditemui Bernama di rumahnya di Kampung kepok, Ayer Hitam, di sini semalam, Subri, 64, berkata, ini adalah cara anaknya belajar untuk mengasah kemahiran beliau dalam mengambil sepakkan percuma.ARTIKEL MENARIK:
1. Reaksi Faiz Selepas TERKEJUT Namanya Tersenarai Dalam "Top 3" Puskas Award !

2. Matyo Dan Wan Zack Secara Rasmi Sah Berpindah Kepasukan Paling Terkaya Di Malaysia Untuk Musim 2017

3. Mengejutkan! Kedudukan Terkini Faiz Subri Dalam FIFA Puskas Award

4. Harimau Malaysia Tarik Diri Dari Kejohanan AFF Suzuki Cup 2016?

5. Respon Balas Jorgensen Setelah Bertindak Biadap Kepada Pemain Badminton Malaysia Iskandar Zulkanain

terpaku selama berjam-jam menonton pemain kegemarannya melalui Youtube, dari situ beliau belajar dan berhasil mengjaringkan gol yang membanggakan Malaysia.

Sebelum ini, FIFA melalui laman web rasmi www.fifa.com mengumumkan gol beliau yang dikatakan "melanggar hukum fizik", yang dijaringkan ketika perlawanan Pulau Pinang vs Pahang dalam Liga Super Malaysia pada 16 Feb lalu, telah disenarai pendek antara tiga teratas untuk Anugerah Puskas FIFA untuk 2016.

Dua lagi calon yang terpilih ialah Marlone dari Brazil dan Venezuela Daniuska Rodriguez.

Undian akan ditutup boleh dilakukan oleh peminat bola sepak di http://www.fifa.com/the-best-fifa-football-awards/puskas-award/. Pemenang akan diumumkan dalam satu majlis gala hari yang sama di Zurich , Switzerland pada 9 Jan depan.

Subri berkata Mohd Faiz telah menunjukkan bakat bola sepak seawal dua tahun di mana dia boleh menggelecek bola dengan begitu baik.

"Dia sering melakukan menggelecek bola di hadapan datuknya, Allahyarham ayahanda saya Kadir Ahmad, yang juga amat mempercayai anak itu akan membuat nama untuk dirinya sendiri suatu hari nanti. Bakat beliau adalah hadiah daripada Allah, "katanya.

Beliau berkata walaupun Mohd Faiz tidak pernah menerima apa-apa latihan formal dalam bola sepak atau terlibat dengan mana-mana akademi bola sepak, anaknya sering mengambil kejohanan di peringkat kampung dan daerah untuk mengasah bakat terpendam beliau.

Selepas menamatkan pendidikan awal, Mohd Faiz pergi ke Sekolah Menengah Kebangsaan Permatang Bonglai di sini di mana beliau belajar hingga tingkatan tiga sebelum dia telah dilamar oleh jurulatih bola sepak di Sekolah Menengah Teknik Arau, Perlis.

"Sewaktu di Perlis, kerjaya bola sepak beliau bermula. Beliau telah membantu pasukannya muncul juara di peringkat sekolah menengah, Sekolah Menengah Teknik dan juga di peringkat Perlis, "kata beliau.

Ibu Mohd Faiz, Saadiah Ishak, 55, berkata anak kelima daripada enam beradik adalah permata keluarga kerana dia sering menjaringkan gol untuk Pulau Pinang dan dilihat sebagai penyerang digeruni.

"Saya tidak terkejut dia dicalongkan untuk anugerah ini, tetapi gol beliau adalah satu kejutan dan berhari-hari menjadi buah mulut penduduk kampung dan saudara-mara," katanya.

Saadiah berkata Mohd Faiz masih belum memberitahu keluarga bila beliau akan berlepas ke Zurich dan beliau berharap beliau akan memenangi anugerah itu membawa kemenangan bagi Malaysia di pentas dunia .

Kredit: citeheboh.com

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90