Top Ad 728x90

Tuesday, 22 November 2016

Harimau Malaysia Tarik Diri Dari Kejohanan AFF Suzuki Cup 2016?

loading...

KULIM - Pas Kulim-Bandar Baharu menggesa pasukan bola sepak negara, Harimau Malaysia menarik diri daripada menyertai perlawanan Piala AFF di Myanmar sebagai solidariti membantah kekejaman rejim Junta terhadap orang Islam di sana.

Harimau Malaysia Tarik Diri Dari Kejohanan AFF Suzuki Cup 2016?
Harimau Malaysia Tarik Diri Dari Kejohanan AFF Suzuki Cup 2016?

Naib Yang Dipertuanya, Mohd Khairi Salleh berkata, rejim Junta bertindak kejam dan melampaui norma kehidupan apabila mencabuli hak etnik Rohingya yang beragama Islam, termasuk membunuh.


ARTIKEL MENARIK:
1. Respon Balas Jorgensen Setelah Bertindak Biadap Kepada Pemain Badminton Malaysia Iskandar Zulkanain

2. Bahasa Inggeris Berterabur? Takde Hal Lah- Pemain Bola Sepak Malaysia Dapat Pujian Rakyat Malaysia Atas Keberaniannya

3. [FOTO & VIDEO] Lin Dan Mengaku Curang Ketika Isterinya Hamil

4. Inilah 3 Pemain Harimau Malaya Yang Digugurkan Untuk Beraksi Di AFF Suzuki Cup 2016

5. Senarai Gaji Pemain Terengganu Didedahkan Paling Mengejutkan Gaji Penjaga Gol Terengganu Sharbinee Allawee

"Junta terlalu melampau, sepatutnya kerajaan yang dipilih secara demokrasi mengutamakan hak semua termasuk etnik Rohingya. Malaysia sebagai sebuah negara majoriti Islam juga sepatutnya menggunakan saluran Asean untuk menekan pentadbiran Yangoon secara politik.

“Langkah menarik diri daripada terlibat dalam sukan berprestij itu adalah pengajaran buat Myanmar yang menindas etnik Rohingya,” katanya.

Mengikut laporan media, beribu-ribu penduduk Rohingya di Rakhine, yang berdekatan dengan sempadan Bangladesh, meninggalkan kampung halaman mereka bagi mengelak menjadi mangsa kekejaman yang dikatakan melibatkan pasukan keselamatan Myanmar.

Sumber : Sinar Harian

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90