Header Ads

Kerap Makan Petola Boleh Membersihkan Darah, 8 Khasiat Lain Yang Anda Tak Tahu

Loading...

Berapa ramai yang suka makan sayuran hijau? Rata-rata bila kita sebut petola mesti membayangkan rasa pahit dan tidak sedap.

Kerap Makan Petola Boleh Membersihkan Darah, 8 Khasiat Lain Yang Anda Tak Tahu
Kerap Makan Petola Boleh Membersihkan Darah, 8 Khasiat Lain Yang Anda Tak Tahu

Sebenarnya petola ni tak pahit manapun malah sedap walaupun masak bening je. Hari ni kami nak share kan kepada anda semua tentang khasiat petola ni untuk kesihatan. Jangan tak tahu petola ni banyak tau khasiatnya.

ARTIKEL MENARIK:Minum Jus Buah-Buahan Ketika Sahur Untuk Kekal Cergas

loading...

Pembersihan darah
Penyembuhan penyakit kuning
Bermanfaat untuk penyakit kencing manis
Membantu penurunan berat badan
Memiliki sifat laksatif
Anti-radang dan antibiotik
Mengukuhkan sistem imun
Baik untuk perut

Memakan petola dengan kerap adalah cara yang berkesan untuk membersihkan darah anda dari bahan tercemar. Di samping itu ia bertindak untuk meningkatkan kesihatan organ hati.

Khasiat yang diperolehi daripada sayuran ini berupaya menyembuhkan jaundis (sakit kuning) kerana keupayaannya membersihkan organ hati.

Kualiti tertentu terdapat pada petola membolehkan ia membantu pesakit kencing manis.Ini kerana kewujudan insulin seperti peptida dalam sayuran ini yang dapat mengurangkan paras gula dalam darah.Selain itu juga mengawal paras tahap insulin darah ke kuantiti yang diperlukan.

Ia adalah sangat rendah dalam kandungan lemak tepu,ia mempunyai penggunaan yang lebih rendah kolestrol ke arah badan,ia menawarkan jumlah yang sangat ideal lemak dan kalori,mengandungi banyak air di dalamnya.Nilai pemakanan yang terdapat pada petola seperti serat pemakanan,vitamin dan mineral adalah sumber penting untuk mengurangkan berat badan.

Sayuran ini diiktiraf kerana mempunyai sifat-sifat julap sihat secara semulajadi.Petola boleh dijadikan sebagai ubat yang amat berkesan terhadap masalah sembelit dan mugkin juga boleh digunakan untuk menyembuhkan penyakit buasir.Ia mempunyai keupayaan membantu sistem penghadaman perut.

Sifat anti-radang dan antibiotik seolah-olah berkaitan dengan sayur-sayuran tertentu.Ia adalah kaedah semulajadi yang sangat baik untuk menghapuskan sebatian toksik pada badan.

Mekanisme pertahanan yang kuat bermakna badan akan lebih mampu untuk bertahan dalam jangkitan bakteria dan mengekal kesihatan.Petola dikatakan mempunyai sumber mekanisme pertahanan untuk memerangi jangkitan dan juga virus.

Selulosa yang banyak dalam petola membantu anda untuk memerangani masalah usus dan dan di samping itu membantu penyembuhan buasir. Masak apa ya sedap?
________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...

No comments