• Breaking News

  Sunday, 30 April 2017

  Contoh Peristiwa Bersejarah Tugasan PT3 2017: Pencerobohan Lahad Datu

  loading...

  Contoh Peristiwa Bersejarah Tugasan PT3 2017: Pencerobohan Lahad Datu 

  Contoh Peristiwa Bersejarah Tugasan PT3 2017: Pencerobohan Lahad Datu
  Contoh Peristiwa Bersejarah Tugasan PT3 2017: Pencerobohan Lahad Datu

  Peristiwa Bersejarah yang dipilih bertajuk Pencerobohan Lahad Datu Catat Sejarah Hitam Negara.

  ARTIKEL BERKAITAN: Panduan Lengkap Kerja Kursus Sejarah PT3 2017

  loading...

  Calon PT3 boleh menjadikan skema jawapan ini sebagai panduan untuk menyiapkan tugasan sejarah maisng-masing. Anda dilarang meniru hasil kerja ini bulat-bulat dan setiap tugasan perlu disiapkan atas usaha sendiri.

  Pengenalan

  Tanggal 1 dan 2 Mac 2013 akan kekal dalam sejarah negara sebagai detik hitam yang menyaksikan kedaulatan negara dicabar dan lapan wira tanah air gugur mempertahankannya. Pada tarikh itu bumi Lahad Datu dan Semporna, Sabah, bermandi darah apabila senjata api kumpulan penceroboh dari selatan Filipina memuntahkan peluru menembusi tubuh anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika mereka memburu pengganas yang mendakwa daripada kesultanan Sulu. Kumpulan itu dikenal pasti pengikut Jamalul Kiram III yang mendakwa dia waris sah kesultanan Sulu, menceroboh dan mendarat di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada 12 Feb bagi merampas kembali wilayah mereka di pantai timur Sabah tersebut. Pencerobohan kumpulan pengganas itu turut mengorbankan dua anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Sebanyak 68 anggota militan maut dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan negara.

  Faktor berlakunya Pencerobohan Lahad Datu

  1. Mengikut sumber dari Al Jazeera News, kehadiran pengganas Sulu di Lahad Datu adalah disebabkan mereka ingin menuntut pengiktirafan dan hak untuk selama-lamanya tinggal di Sabah.

  2. Sultan Sulu, Sultan Jamalul Kiram mendakwa Sabah adalah milik Kesultanan Sulu kerana Kerajaan Malaysia membayar sewa bagi wilayah itu, disebabkan itu Sultan Jamalul Kiram menganggap ia adalah tanda Sabah milik Kesultanan Sulu.

  Kronologi Pencerobohan Lahad Datu

  Sila klik
  1. Kronologi Penceroboh Kumpulan Bersenjata Di Lahad Datu
  2. Kronologi Pencerobohan Pengganas Sulu

  Kesan/Impak Pencerobohan Lahad Datu

  akan dikemaskini

  Iktibar Daripada Perisitiwa Pencerobohan Lahad Datu

  akan dikemaskini

  Calon-Calon PT3 2017 : MESTI BACA

  ________________________________________________________
  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
  loading...

  No comments:

  Post a Comment

  Total Pageviews