PANAS!! Luahan Terkini Wardina.. Kesal Dengan Sikap Segelintir Rakyat Malaysia!!! Ini Puncanya..

loading...

Malaysia adalah sebuah negara membangun yang menuju ke arah negara maju menjelang tahun 2020.


Namun, mentaliti masyarakat kita masih lagi di kelas ketiga yang suka memandang rendah dan meletakkan stereotype kepada orang lain berdasarkan bangsa dan kewarganegaraan.

ARTIKEL MENARIK:
1. Fattah Amin Akhirnya Tampil Dedah Status Hubungannya Dengan Azrinaz

2. Biodata Usop Mentor Milenia 2017..Anda Pasti Terkejut Bila Tahu Dia ni Siapa.. Sungguh tak sangka!

3. Fasha Sandha Dedah Bukti Jejai Gila Talak?

4. Kuota Pinjaman Pendidikan Dipotong Kerana Dana Disalur Untuk Tujuan Politik menteri - ini pendedahan penuh Ahmad Idham

5. "Betapa bencinya keluarga dia kepada saya.." - Fasha Sandha Akhirnya Dedah Perangai Jejai Dan Keluarga yang membuatkan ramai peminatnya melenting...!!


loading...

Wardina Safiyyah berkongsi kisah sahabatnya yang berasal daripada Indonesia yang dilayan dengan teruk oleh guard di sebuah resort terkenal ibu kota. Jom baca cerita Wardina. Malu admin bila ada rakyat Malaysia yang berperangai macam ni.

dina.png

Kita tidak sepatutnya melabelkan orang sesuka hati. Setiap orang ada maruah dan perlu diperlakukan dengan baik walau siapa pun mereka. Semoga kisah ini menjadi iktibar buat kita. #sorryFenti

Please help me to say #sorryFenti This is a loonggggg overdue post. Gambar ini adalah gambar saya bersama rakan saya di Australia bernama Fenti Forsyth. Suaminya seorang revert Australian. Kak Fenti is Indonesian. She is MasyaAllah an excellent humanitarian. Terlalu ramai orang yang ditolong dan kerja amal yang dilakukan di sini. She is always, always helping people, someone, anyone.

Macam ni ceritanya. Dia menjejakkan kakinya buat kali pertama ke KL (Malaysia) tahun lalu untuk majlis perkahwinan adik saya. Dia tetamu kami. Namun, alangkah sedihnya apabila dia diperlakukan dengan biadap sekali… kerana apa? Kerana dia memegang passport INDONESIA. Yes that is right! “Guard” di Tropicana Golf and Country Club humilated her. Dia keluar awal pagi menaiki teksi ke airport. Mereka menuduh nya sebagai bibik melarikan barang dari rumah majikan.. (ingat semua orang Indonesia bibik ke???) She explained who she was and what she was doing. Guard tersebut tak nak percaya terus membuat tuduhan bukan2 dengan nada yang sangat biadap dan memanggilnya dengan gelaran “babi”, menghina Kak Fenti in ways unimaginable. Boleh tanya dan siasat nicely kan? Panjaaaang cerita tapi to cut the story short – They shouted at her and treated her with utmost disrespect. Teruk sangat. 2k6WQvC:'( She called me on the way to the airport clearly so upset. (I didn’t pick up the phone earlier)

Saya harap “guard” berkenaan diambil tindakan or better training is given to treat EVERYONE.. Indonesian ke, Mynmar ke, Rohingya ke… (Indonesian pun saudara seIslam kan?) with some kind of respect and human decency. Dekat imigration pun, senyum la sikit kan…. Kak Fenti berkata inilah kali pertama dan terakhir dia menjejak kaki ke Malaysia. Please tag her or use this hashtag #sorryFenti on behalf of ALL MALAYSIANS. Tolong saya message Kak Fenti and tell her how sorry we are. Tidak semua orang Malaysia bersikap seperti itu. I am sorry Kak Fenti. I love you!

Kak Fenti was concerned she said “If they treated me like that, I wonder how they treat real maids… that is not right”.



Kredit : Wardina Safiyyah

Sumber asal: ohbulan.com & thetrendingnow.blogspot.com

________________________________________________________
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:
loading...
PANAS!! Luahan Terkini Wardina.. Kesal Dengan Sikap Segelintir Rakyat Malaysia!!! Ini Puncanya.. PANAS!! Luahan Terkini Wardina.. Kesal Dengan Sikap Segelintir Rakyat Malaysia!!! Ini Puncanya.. Reviewed by Bulletin Media on 8:24 am Rating: 5

No comments

Post AD